5 tips voor het rijden bij gladheid

Rijden bij gladheid vereist extra waakzaamheid, geduld en techniek. In de noordelijke provincies gebeurden tijdens de ijzel niet voor niets tientallen auto-ongelukken vanwege spekgladde wegen.

De 5 onderstaande tips van Rijschool Richting Rijbewijs bieden je houvast om beter door het verkeer te komen onder deze glibberige omstandigheden.

  • Houd meer afstand
  • Kijk ver voor je uit
  • Trek rustig op
  • Soms hard remmen, soms helemaal niet
  • Blijf  ondanks eventuele winterbanden extra alert

Houd meer afstand

Het vergt extra tijd om defensief te rijden. Dit houdt in dat je meer tijd nodig hebt om de fouten van een ander op te vangen. Dit bereik je door meer afstand te houden tot je voorganger dan je normaal zou doen. Mocht je voorganger plotseling remmen, heb je in elk geval voldoende ruimte om een botsing te voorkomen . Wat je dus absoluut niet moet doen is dicht op je voorganger gaan rijden, ook niet wanneer je haast hebt, of snel op een voorganger afrijden om hem/haar te dwingen opzij te gaan zodat jij kunt inhalen.

Op het laatst invoegen kan ook leiden tot gevaarlijke omstandigheden.

Kijk ver voor je uit
Tijdens de lessen krijgt de leerling bij Rijschool Richting Rijbewijs vaak van te horen dat men ver vooruit moet kijken. Tijdens gladheid is deze regel nog belangrijker dan onder normale omstandigheden omdat je dan als het ware vanzelf de juiste lijn instuurt. Dit gaat veel beter wanneer je niet te dicht op je voorganger rijdt. Zolang je nog gewoon rijdt en niet slipt dan is er niets aan de hand en lijkt alles vertrouwd, maar elk beetje veiligheidsmarge is onder deze omstandigheden welkom.

Trek rustig op
Trek je te snel op dan bestaat het gevaar dat je kunt gaan glijden. Bij sneeuw bestaat dan de kans dat je je ingraaft en zodoende vast komt te zitten. Wat je zou kunnen doen is wegrijden in de 2e versnelling, maar belangrijker is om niet te veel gas te geven bij het optrekken en de koppeling niet te snel op te laten komen. ANWB stelt dat het mogelijk zelfs kan helpen om veiligheidssystemen zoals ESC (ESP) uit te zetten, omdat de correcties van zulke systemen wegrijden bij gladheid moeilijker kunnen maken.

Soms hard remmen, soms helemaal niet
Vermijd “pompend” remmen. Houd wel de rem druk hoog anders werkt de ABS niet en kun je geen noodstop maken en ook belangrijk, je kunt niet meer sturen/uitwijken omdat de wielen blokkeren. Hoe doe je dit? Trap tegelijk de rem en de koppeling hard in. Schrik niet van vreemde geluiden en trillingen in het rempedaal, ABS is aan het werk!

In sommige gevallen is het juist beter om een beetje te remmen of zelfs helemaal niet.

Door ver vooruit te kijken kun je in veel gevallen de bocht al zien aankomen. Laat eerder het gas los dan normaal en rol op de bocht af zonder te remmen of slechts een beetje. Laat de auto de bocht uitrollen en geef daarna pas weer gas. Wanneer je toch in de bocht in een slip terechtkomt, blijf dan rustig en ga niet aan het stuur trekken want dan kan de auto gekke kanten opschieten. Stuur de auto in de juiste richting, laat de auto glijden en zodra deze weer grip heeft stuurt de auto vanzelf weer de juiste kant op .

Blijf  ondanks eventuele winterbanden extra alert
Denk niet dat je sneller kunt gaan rijden wanneer je op winterbanden rijdt. Je remweg is al langer dan normaal wanneer je te hard rijdt en dat is bij gladheid natuurlijk nog erger.

De winterbanden zorgen er wel voor dat je remweg korter wordt, maar dit effect verdwijnt wanneer je te hard rijdt. De bandenspanning verlagen heeft geen effect omdat ook winterbanden optimaal werken bij de juiste bandenspanning. Het gaat zelfs ten koste van de stabiliteit.