Kun je direct je vrachtauto rijbewijs halen?

rijbewijs-halen-Robert

Wil je een vrachtwagen gaan besturen? Dan is toch echt de eerste stap je autorijbewijs halen. Het CBR, de instantie die de rijbewijzen regelt, stelt dat je voor het halen van je rijbewijs voor vrachtwagens eerst je autorijbewijs moet hebben, namelijk rijbewijs B. Makkelijk te onthouden want een vrachtwagen rijbewijs is rijbewijs C. Dus C voor B halen kan niet, net als het alfabet is het eerst B, dan C.

In sommige gevallen wil het CBR echter een uitzondering maken, hoewel het natuurlijk ook niet logisch is om dit te willen.

Waarom niet direct je vrachtwagenrijbewijs halen?

  • Een groot deel van het rijbewijs halen komt overeen, dus je leert tijdens je autorijlessen ook al onderdelen die voor de vrachtauto hetzelfde werken
  • Je zult niet altijd in je vrachtauto rijden; even een kleine boodschap bij de supermarkt halen in je Scania truck? Dat kan lastig parkeren worden!
  • Je moet minimaal 21 zijn voor rijbewijs C vrachtauto of, als je het voor je werk gaat gebruiken; rijbewijs C met code 95, dan moet je minimaal 18 zijn

Robert, een slimme leerling van Richting Rijbewijs in Groningen heeft zijn autorijbewijs in pocket en kan nu op voor auto met aanhanger en dan het grote werk: het vrachtwagen rijbewijs halen!

Veel succes en nog van harte gefeliciteerd met je rijbewijs halen!