Met je Nederlandse rijbewijs naar het buitenland? Anouk deed het!

Vlak voor de zomervakantie  heeft Anouk haar rijbewijs gehaald bij Richting Rijbewijs, rijschool in Groningen. Er was enige haast, want dadelijk gaat ze op vakantie naar Noorwegen met de auto. Dit leidt ons tot de vraag: mag je met een Nederlands rijbewijs in het buitenland rijden? Wat zegt de overheid hierover? Hoewel je op basis van het verhaal van Anouk het antwoord misschien al weet, vertellen we het je graag.

Met je Nederlandse rijbewijs naar het buitenland?

Dit is voor Europese landen geen probleem. Je mag met je Nederlandse rijbewijs in de hele EU rijden. Je Nederlandse rijbewijs is in alle EU landen geldig. Maar Anouk ging naar Noorwegen (geen EU land), hoe zit dat? Zij kon prima met haar rijbewijs in Noorwegen rijden. Naast de EU landen mag je ook in Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein met je Nederlandse rijbewijs rijden. Is je Nederlandse rijbewijs ook buiten de EU geldig? Niet in alle landen mag je met een Nederlands rijbewijs rijden!

Nederlands rijbewijs buiten de EU

Een Nederlands rijbewijs is niet geldig in een aantal landen buiten de EU. Bekijk de lijst op de site van de overheid. Een aantal landen die op het moment van schrijven hierop staat zijn China en Vietnam. Daarnaast zijn er relatief veel Afrikaanse landen waar het Nederlands rijbewijs niet geldig is. In sommige van deze landen kun je (vaak tegen betaling) een rijbewijs uit dat land kopen. Je moet daarvoor wel je rijbewijs kunnen laten zien.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs kan buiten de EU nodig zijn, zelfs in landen die wel het Nederlands rijbewijs als geldig zien. Dit zijn landen die een vertaling van het rijbewijs eisen. Zo’n internationaal rijbewijs vraag je in Nederland aan.

Rijbewijs bij migreren

Wanneer je in Nederland komt wonen, kan het handig zijn om bij ons een opfriscursus rijbewijs te doen. Zeker als je uit een heel ander land hier komt wonen is dit slim. Door met de opfriscursus rijles in Nederland te krijgen, leer je meteen goed hoe het verkeer hier zich beweegt en wat de regels zijn. Bij migreren van Nederland naar het buitenland is je rijbewijs vaak geldig volgens de bovengenoemde regels. Verloopt je rijbewijs? Dan moet je in veel landen een rijbewijs uit dat land aanvragen.

Conclusie

Verdiep je goed voor vertrek of je rijbewijs geldig is in het land van bestemming. Als je met je eigen auto gaat, controleer dan ook eventuele eisen die een land aan de auto stelt. Denk aan de winterbanden in Duitsland onder andere, of aan de verplichte gevarendriehoek in Frankrijk! Als je een auto huurt, controleer dan de eisen die de autoverhuur aan de minimum leeftijd stelt of aan het minimaal aantal jaar rijervaring.