Rijbewijs aanvragen

Wanneer je geslaagd bent voor je theorie examen en je rijexamen en de eigen verklaring is goedgekeurd is het tijd voor het rijbewijs aanvragen! Dit is de laatste stap voordat je zonder je rij instructeur in de auto mag stappen. Ben je 17 dan moet je nog even onder begeleiding van een volwassene (je rijcoach) rijden, ben je 18 dan mag je zelfstandig gaan rijden. Het rijbewijs aanvragen is een formaliteit, maar wel een belangrijke stap.

Waar je rijbewijs aanvragen?

Je rijbewijs aanvragen doe je bij de gemeente waarin je woont. Op de site van de gemeente staat de procedure beschreven hoe het rijbewijs aanvragen in zijn werk gaat. Bijvoorbeeld voor de gemeente Groningen zijn de stappen als volgt:

  • Maak een afspraak voor rijbewijs aanvragen
  • Ben je ouder dan 75 jaar dan dien je een medische keuring bij je te hebben
  • Ook in speciale gevallen zul je een medische keuring nodig hebben, vraag dit aan je rij instructeur
  • Neem een geldig paspoort of ID kaart mee
  • Neem een recente pasfoto mee die voldoet aan de eisen, de fotograaf weet de eisen wanneer je aangeeft dat het voor een rijbewijs is
  • De gemeente verlangt van je dat je ingeschreven staat bij de gemeente, je staat vrijwel altijd ingeschreven in de gemeente waarin je woont, maar het is wel een eis waaraan je moet voldoen
  • Je rijbewijs dien je te betalen bij het rijbewijs aanvragen. Kosten in Groningen bedragen juni 2015 een totaal van €38,80.
  • Na het rijbewijs aanvragen duurt het nog 5 dagen voor je je rijbewijs kunt ophalen, dit dien je zelf te doen. Tot de tijd dat je je rijbewijs in ontvangst genomen hebt, mag je nog niet rijden. Er zijn plannen om het rijbewijs door de gemeente naar je op te laten sturen. Hierdoor hoef je dus niet perse een laatste rit te maken op de fiets of met de bus.
  • Ga je bijvoorbeeld op vakantie en heb je je rijbewijs sneller nodig dan is er meestal een spoedprocedure, de levertijd van je rijbewijs is dan 1-2 werkdagen, je betaald dan wel bijna het dubbele.

Nadat je je rijbewijs opgehaald hebt, zit het traject van rijschool tot rijbewijs erop. Je mag nu auto gaan rijden en kunt zelf het gemak en de vrijheid ervaren die dit met zich mee brengt. Voor veel mensen is het rijbewijs aanvragen en afhalen reden voor een feestje, je hebt een prestatie neergezet waar je trots op mag zijn.