Rijbewijs

rijles groningen

Rijbewijs halen maakt het leven een stuk leuker en makkelijker. Geef je een groot feest waarvoor boodschappen gehaald moeten worden, ga je verhuizen of wil je op vakantie naar Zuid Frankrijk? Zonder auto is het allemaal een stuk lastiger. Na het halen van je rijexamen en zodra je het pasje op zak hebt, stap je in de auto en rij je zo op en neer met zoveel spullen als je maar wilt. Kortom het biedt veel extra mogelijkheden voor uitstapjes of vakanties met de auto. Je bezoekt veel makkelijker allerlei plaatsen of vrienden die verder weg wonen.

Starten met je rijbewijs vanaf 16 jaar

Je kunt je theorie al halen vanaf 16 jaar, wij adviseren iedereen zo snel mogelijk te beginnen met rijles. Je kunt dan meer jaren genieten van het gemak dat een auto biedt. Bovendien is het halen van je autorijbewijs een belangrijke stap naar volwassen worden.

Het autorijbewijs kan behaald worden vanaf een leeftijd van 17 jaar. Als je op deze leeftijd je pasje haalt, is het tot je 18e verjaardag wettelijk verplicht om samen met een persoon van minimaal 27 jaar, die rijbevoegd is, in de auto te rijden. Als je 18 jaar of ouder bent, is het niet nodig om tijdens het rijden begeleid te worden, wat betekend dat je dan gelijk zelfstandig met de auto de weg mag..

Categorieën rijbewijs

Een rijbewijs geeft toestemming om de weg op te mogen met een gemotoriseerd voertuig. Afhankelijk van de verschillende categorieën die je hebt gehaald mag je bijvoorbeeld met aanhanger rijden of mag je in een vrachtwagen de weg op. De verschillende types worden aangegeven met een letter. Wat het meest voorkomt is rijbewijs B, welke geld voor personenvoertuigen, dit is ook het rijbewijs waar rijschool Richting Rijbewijs in gespecialiseerd is.

Hieronder staat een overzicht voor categorieën:

  • Motorrijbewijs A – geldt voor motoren
  • Scooter- en Brommercertificaat AM – geldt voor bromfietsen, snorfietsen en brommobielen
  • Rijbewijs B – de meest bekende van alle rijbewijzen, geldt voor personenauto’s
  • Rijbewijs BE – extra bewijs wat nodig is om een aanhangwagen met bepaalde afmetingen achter een personenauto te mogen vervoeren
  • Vrachtwagenrijbewijs C – deze geldt voor vrachtwagens
  • Aanhanger-rijbewijs CE – extra bewijs wat nodig is om een aanhangwagen met bepaalde afmetingen achter een vrachtauto te mogen vervoeren
  • Vrachtwagenrijbewijs C1 – geldt voor lichtere (tussen 3.500 en 7.500 kg) vrachtwagens
  • Rijbewijs D – bewijs wat geldt voor een bus voor personenvervoer van meer dan 8 personen
  • Aanhanger-rijbewijs DE – extra bewijs wat nodig is om een aanhangwagen met bepaalde afmetingen achter een bus te mogen vervoeren
  • Busrijbewijs D1 – wat geldt voor ‘kleinere’ (tussen 8 en 16 personen naast bestuurder) bussen

Rijbewijs aanvragen

Het rijbewijs aanvragen kan na het behalen van het rijexamen bij je gemeente. Na het slagen voor het rijexamen geeft het CBR een verklaring voor rijvaardigheid en een verklaring van geschiktheid af. De gemeente kan deze twee verklaring raadplegen bij het CBR om te checken of je inderdaad geslaagd bent voor je rijbewijs. Het rijbewijs moet persoonlijk aangevraagd worden bij de gemeente waarin je ingeschreven staat. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet een geldige/recente pasfoto, geldig ID bewijs en geld voor het rijbewijs meegenomen worden. De prijzen voor het aanvragen van het rijbewijs verschillen per gemeente.

Alle nieuwe rijbewijzen (m.u.v. rijbewijs C en rijbewijs D) zijn 10 jaar geldig. Op het rijbewijs staat de vervaldatum van het rijbewijs. Voor personen voor 70 jaar of ouder, rijbewijs C en rijbewijs B geldt dat het rijbewijs 5 jaar geldig is. Om medische redenen, of voor personen tussen de 65 en de 70 jaar, kan het rijbewijs ook korter geldig zijn dan de standaard periode voor rijbewijzen van 10 jaar. Heb je een vraag over het rijbewijs aanvragen dan is er tijdens de lessen altijd ruimte om deze aan je rij instructeur te stellen.

2todrive